O comunitate pentru eficienta energetica

 

Întrebări frecvente: Câteva întrebări și răspunsuri despre instrumente, bune practici, alte subiecte comune etc.

Platforma energyefficientsme.eu este dedicată tuturor celor preocupați să sprijine IMM-urile pentru a conduce o afacere sustenabilă. Sunteți o asociație de afaceri, un manager de parc industrial, o administrație locală sau un consilier de afaceri ? Atunci s-ar putea să vă intereseze abordarea colectivă.

Informațiile de pe această platformă sunt organizate prin intermediul a patru secțiuni care – în funcție de nevoile dumneavoastră de cunoaștere și de interesele personale – pot fi utilizate pentru a naviga prin conținut:

Explorați (Explore) – Secțiune dedicată pentru cei care doresc să afle mai multe despre abordarea colectivă. Manualul este organizat în cinci subiecte-cheie relevante pentru dezvoltarea de colective cu un grup de IMM-uri, pe care le puteți explora cronologic sau tematic. Manualul conține link-uri către instrumente și materiale de sprijin, care pot fi, de asemenea, accesate direct prin intermediul Smart Advisor (vedeți mai jos).

Implementare (Implement) – Secțiune dedicată pentru cei care caută materiale și instrumente de sprijin pentru dezvoltarea unui colectiv energetic. Smart Advisor oferă acces la materiale de formare pentru a-i ajuta pe partenerii de încredere să stăpânească conceptele-cheie, orientări practice pe o varietate de subiecte, cum ar fi identificarea părților interesate relevante sau contractarea furnizorilor de servicii energetice, informații privind soluțiile de eficiență energetică atractive pentru IMM-uri și instrumente pentru identificarea și calcularea beneficiilor (multiple).

Inspiră-te (Get inspired) – Secțiune dedicată celor care doresc să se informeze despre exemple practice ale altor parteneri de încredere care au dezvoltat colective energetice de succes.

Interacționați (Interact) – Secțiune dedicată celor care doresc să intre în contact cu alți dezvoltatori de colective energetice sau care doresc sa obtină informații despre un anumit subiect.

Toate ghidurile și instrumentele sunt disponibile gratuit pe această pagină. Cu toate acestea, pentru aplicarea majorității materialelor de suport și instrumentelor, se recomandă un anumit nivel de expertiză și/sau cunoștințe tehnice. În cazul în care aveți nevoie de consultanță, sprijin de specialitate,  ajutor pentru implementarea unor materiale de formare sau instrumente specifice, vă rugăm să contactați unul dintre membrii consorțiului GEAR@SME.

 

Despre proiectul GEAR@SME

 

GEAR@SME înseamnă “Generate Energy-efficient Acting and Results at Small and Medium Enterprises”.

Proiectul deschide calea pentru accelerarea investițiilor IMM-urilor în eficiența energetică și în energia regenerabilă, recunoscând că o abordare individuală a acestui subiect nu funcționează pentru multe dintre ele. În schimb, ar trebui combinate abordările individuale și colective, prin intermediul unui partener de încredere care sprijină deja IMM-urile și care le înțelege nevoile și le reprezintă interesele.

GEAR@SME a derulat patru studii de caz în patru țări pentru a oferi exemple și dovezi ale impactului acestui concept, în care au fost combinate abordările individuale și colective. O atenție deosebită a fost acordată pentru:

  • Crearea și funcționarea colectivelor energetice;
  • Dezvoltarea de proiecte energetice pentru membrii unui colectiv;
  • Beneficii multiple.

 

Analiza datelor colectate și schimbul de experiență au condus la dezvoltarea unui nou set optimizat de instrumente și orientări care să fie utilizate pentru aplicarea cu succes a acestui concept.

Conceptul de colective energetice pentru IMM-uri nu este la fel de familiar în toate țările UE. Prin urmare, materialele existente acesastă pagină au fost concepute pentru a fi adaptate la o serie de situații și se recomandă să fie în continuare adaptate la contexte specifice, odată ce colectivele energetice încep să se dezvolte. Suntem, de asemenea, conștienți și de nevoia de informații mai detaliate privind reglementările locale și oportunitățile de finanțare în ceea ce privește măsurile de eficiență energetică și implementare a surselor de energie regenerabilă, pe care este posibil să nu le putem satisface pe deplin prin intermediul rezultatelor proiectului.

Proiectul GEAR@SME (2020-2023) a primit finanțare din partea programului Orizont 2020 al Uniunii Europene în cadrul Acordului de grant nr. 894356. Pentru mai multe informații despre proiectul GEAR@SME, vă rugăm să vizitați pagina proiectului.

Q1: Care sunt etapele pentru instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice?

A1: Etapele principale pentru instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice sunt:

  1. Vizita la locație și discuția pentru a înțelege nevoile clientului și pentru a realiza o evaluare preliminară a potențialului energetic.
  2. Realizarea studiului de fezabilitate (tehnico-economic).
  3. Elaborarea proiectului tehnic și întocmirea documentației necesare.
  4. Depunerea documentelor pentru obținerea avizelor și autorizațiilor necesare.
  5. Implementarea efectivă a proiectului: instalarea, integrarea în rețea și punerea în funcțiune.

Q2: Care sunt beneficiile în urma implementării unui sistem de monitorizare a consumurilor energetice?

A2: Beneficiile principale ale unui sistem de monitorizare sunt: luarea deciziilor informate cu scopul optimizării și reducerii consumurilor și a costurilor cu energia, măsurarea și verificarea economiilor de energie obținute, inclusiv câștigurile financiare, evaluarea indicatorilor de performanță stabiliți, interfața interactivă și management energetic activ.

Q3: De ce este util un Audit Energetic pe o Platformă Industrială?

A3: Pentru că astfel puteți beneficia de o „radiografie” clară și realistă a modului în care produceți și/sau distribuiți utilitățile către clienții de pe platforma.

Printr-un audit, se identifică zonele cu pierderi, precum și modul optimizat de producere centralizată sau distribuție a energiei termice, electrice din surse regenerabile etc.

Obiectivul principal al auditului este de a fundamenta și cuantifica, prin analiza cost-beneficiu, soluții fezabile de creștere a eficienței energetice, astfel încât să ofere informații utile beneficiarilor.

Q4: Când este obligatorie prezența unui manager energetic în cadrul unei companii?

A4: Conform legii 121/2014, cu modificările si completările ulterioare, operatorii care consuma anual o cantitate mai mare de 1.000 TEP sunt obligați să numească un responsabil pentru utilizarea energiei (manager energetic), fie prin contract individual de muncă, fie prin încheierea unui contract cu o companie prestatoare de servicii energetice care are angajat un manager energetic.

Q5: Care sunt etapele implementării unui sistem de cogenerare?

A5: Pentru implementarea unui sistem de cogenerare sunt necesare urmatoarele etape:

  1. Determinarea fezabilității proiectului
  2. Proiectarea
  3. Realizarea lucrărilor de conectare la rețeaua de energie electrică, gaz și energie termică
  4. Instalarea și punerea în funcțiune
  5. Mentenanța post-implementare.

Q6: Care sunt componentele unui sistem de panouri fotovoltaice?

A6: În general, componentele unui sistem de panouri fotovoltaice sunt următoarele:

  • Panouri fotovoltaice, care au rolul de a converti energia solară în energie electrică
  • Structura de susținere
  • Invertoare, ce vor centraliza, gestiona și converti energia produsă de panourile fotovoltaice.
  • Tablou de conexiune, care facilitează conectarea sistemului la rețeaua beneficiarului și/sau la sistemul energetic național.

Q7: Unde pot găsi informații relevante despre studii de caz pentru implemetarea sistemelor fotovoltaice?

A7: La secțiunea IMPLEMENT - SMART ADVISOR puteți accesta o serie de exemple de bune practici pentru diferite soluții de eficiență energetică și surse regenerabile de energie, inclusiv sisteme fotovoltaice.

Q8: La ce se referă beneficiile multiple în cazul soluțiilor de eficiență energetică?

A8: La secțiunea EXPLORE veți găsi o subsecțiune despre beneficii multiple ale economisirii energiei, inclusiv exemple, un material training pe această temă și mai multe informații despre proiectul MBenefits, care a introdus acest concept, dar și instrumente utile care vă vor ajuta să identificați beneficiile multiple în proiectul dumneavoastră.

Q9: Unde pot găsi exemple de colective energetice ?

A9: În secțiunea GET INSPIRED vei găsi 4 cazuri pilot demonstrative din România, Italia, Germania și Olanda, în care s-a testat metodologia dezvoltată în cadrul proiectuli GEAR@SME.

About our community

Are you the developer of energy collectives, energy supplier, or SME interested in adopting energy efficiency and renewable energy measures?

Team up with our online community to remove barriers, exchange practices, experiences, visions, and feedback on the available tools, plan joint initiatives, meetings, and events - or start a discussion topic of your own!

Who’s Online

There are no users currently online

Latest updates

Profile photo of Janetta

Janetta became a registered member 3 months ago

Profile photo of Matei

Matei became a registered member a year ago

Profile photo of Allene

Allene became a registered member a year ago

Profile photo of Stanislavov

Stanislavov became a registered member a year ago

Profile photo of Alexandru

Alexandru became a registered member a year ago